2016. május 30., hétfő

Amy Tintera: Reboot - Lázadók hajnala

Ebben a gyorsléptékű, disztópikus, izgalmas regényben, amely biztosan felkelti Az Éhezők Viadala, A Legenda és A Beavatott rajongóinak figyelmét, egy 17 éves lány újjáélesztettként tér vissza a halálból. Kiképzik elit katonának, és arra kényszerítik, hogy harcoljon… mindaddig, amíg olyan parancsot nem kap, aminek nem engedelmeskedhet. 
Amikor Wren Conolly 5 évvel ezelőtt meghalt, mindössze 178 perc után tudták újjáéleszteni. Most ő az egyik leghalálosabb újjáélesztett mind közül… nem úgy, mint újonca, Callum 22, aki úgyszólván még mindig ember. Ahogyan Wren próbálja megtanítani Callumnak hogy hogyan legyen jó katona, a fiú reményteli mosolya átjut a védekezésén. Sajnálatosan Callum nagy szíve túl nagy felelősséget jelent, és Wren azt a parancsot kapja, hogy végezzen vele. Hogy Wren megmentse a fiút, mindent kockára kell tennie.


Már nagyon régóta vártam, hogy megjelenjen végre magyarul is ez a könyv. A fülszöveg engem simán meggyőzött, elvégre az ötlet viszonylag egyedinek mondható, arról nem is beszélve, hogy milyen ritka a badass csajszi - jófiú párosítás.

A jövőben a halottakat vissza lehet hozni az élők sorába, csakhogy ők többé már nem lesznek olyanok, mint amikor még éltek. Az újjáélesztettek sokkal erősebbek, szívósabbak az embereknél, sérüléseik hamar begyógyulnak, a bőrük sápadt, a szemeik pedig természetellenesen ragyognak. Így már nem is igazán számítanak embereknek, ráadásul minél tovább marad valaki halott az újjáélesztés előtt, annál kevesebb emberi érzelem marad benne. A 20 év alatti újjáélesztetteket kiképzik katonának, és harcra kényszerítik őket.

Wren
Főszereplőnk, Wren 178 percig volt halott, ezzel az övé a leghosszabb idő, amit a halál állapotában töltött. Még a többi újjáélesztett is tart tőle, hiszen jóval erősebb náluk. A 120 felettiek bizonyos időközönként kapnak egy-egy újoncot, akit ki kell képezniük. Wren mindig a legmagasabb számú újoncot választja, de ezúttal máshogy dönt.
Callum száma szokatlanul alacsony: mindössze 22 percig volt halott, így tulajdonképpen a többi újjáélesztett között még mindig embernek számít. Túlságosan gyenge hozzájuk képest, ráadásul minden emberi érzelem megmaradt benne, ezért cseppet sem tetszik neki, hogy esetenként ölniük kell.
Wren végül őt választja újoncának, és eltökéli, hogy jó katonát farag belőle. Csakhogy nagyon úgy tűnik, hogy ez lehetetlen, és egy idő után Wren maga is azt veszi észre, hogy gyengéd érzelmeket táplál a fiú iránt.


"Már nem vagyok olyan, mint egy ember."


Helyenként láttam, hogy feltüntetik a zombis jelzőt a könyv mellett, de igazából semmi köze nincs a "klasszikus" zombikhoz, azt leszámítva persze, hogy újjáélesztettekről van szó. Ez egy kicsit megtévesztő lehet.

Callum
A másik, ami zavaró, az a rengeteg elgépelés. Szerintem még nem is volt olyan könyvem, amiben ennyi hibát véltem felfedezni. Szóismétlés, toldalékok lehagyása, nevek elírása (egyszer Mayer, máskor Mayar), stb. Próbáltam figyelmen kívül hagyni, de tényleg nevetséges, hogy ennyi hiba van benne.
Nem is beszélve az ilyen furcsaságokról:
"De ahogy kiderült, hogy az újjáélesztett korántsem azonos azzal, akit valaha ismertek, hanem annak csak egy hideg, megváltozott klónja. Már szörnyeknek neveztek bennünket."
Ez nem egy mondat akart volna lenni? És nem ez volt az egyetlen ilyen...

Maga a sztori szerintem jól ki van találva. A két főszereplővel könnyű együtt érezni, és érdekes látni, ahogy Wren viselkedése megváltozik, emberibb lesz, miután beleszeret Callumba.
A történet első részét valamiért sokkal jobban élveztem, aztán a szökés után egy kicsit kevésbé volt izgalmas, viszont az utolsó 30 oldalon megint felpörgött. SPOILER: Egy kicsit talán túl simán ment a végén az újjáélesztettek kiszabadítása és az ellenszérum megszerzése.
Imádtam az akciójeleneteket, de jól esett köztük néha-néha egy kis romantika. Callum és Wren nem viszi túlzásba a nyáladzást, a kapcsolatuk kifejezetten érdekes és aranyos.
A függővég szerencsére nem olyan, hogy kaparnom kelljen a falat a folytatásért, hanem még éppen elfogadható, jól időzített.
A végén pedig elgondolkodhatunk azon, hogy ezek az újjáélesztettek talán mégiscsak emberibbek, mint azok, akik fogva tartják őket és rabszolgaként bánnak velük.

Történet: 4/5
Főszereplő: 4/5
Borító: 4/5
Kedvenc szereplő: Wren, Callum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése