2016. május 11., szerda

Rick Riordan: A csontlabirintus (A 39 kulcs I.)

Mi történne, ha rájönnél, hogy a családod az egyik leghatalmasabb család a történelemben? Mi lenne, ha azt mondanák, hogy a család erejének forrását elrejtették a világ különböző részein, 39 kulcs formájában? Mi lenne, ha választás elé állítanának – fogod az egymillió dollárt és elsétálsz. vagy megkapod az első kulcsot? Ha Amy vagy Dan Cahill helyében vagy, a kulcsot választod – és megkezdődik a veszélyes hajsza.




A 39 kulcs sorozat több író együttműködésével jött létre, akik közül a legismertebb egyértelműen Rick Riordan. Az ő neve a legtöbb molynak ismerős lehet, hiszen neki köszönhetjük a nagy sikerű Percy Jackson sorozatot.

Ezúttal egy testvérpár, Amy és Dan Cahill kalandjait követhetjük nyomon, akik a nagyanyjuk, Grace temetésén felfedezik, hogy az övék a legbefolyásosabb család a történelemben. Választhatnak: vagy elvisznek egymillió dollárt, vagy kapnak egy kulcsot, és részt vehetnek egy olyan játszmában, aminek a nyertese a világ leghatalmasabb emberévé válhat, bár pontosan nem derül ki, hogy mit is jelent ez. Bár Amy-nek és Dannek semmi vagyona nincs, mégis a kulcsot választják, így hát megkezdődik a hajsza a 39 kulcs után. Csakhogy a másik 6 csapat, akik mind Cahillok, folyamatosan keresztbe tesznek a testvéreknek, és megpróbálják eltenni őket láb alól.


A különös verseny alatt Amy és Dan bejárják a világot a sorozat alatt. Ebben a részben Párizsba látogatnak, ahol Benjamin Franklin után kell nyomozniuk, ugyanis a jelek szerint az egyik kulcs vele áll kapcsolatban.

Dan Cahill
Amy és Dan mindketten szimpatikus karakterek, bár engem egy kicsit zavart, hogy 14 és 11 éves gyerekekről van szó, és én például így 21 évesen se tudtam volna megfejteni egy csomó mindent, amit ők simán kitaláltak. Mint a testvérek általában, állandóan civakodnak, és mindketten úgy tartják, hogy a másik a legidegesítőbb személy a világon, de közben persze azért vigyáznak egymásra. Amy az okostojás, aki leginkább olvasni szeret, Dan pedig a fiatalabb testvér, aki nagyon jól ért a számokhoz, és baseball kártyákat gyűjt. Szüleik meghaltak, azóta nagynénjük, Beatrice néni vette magához őket, akit a gyerekek nem igazán kedvelnek. Nevelőnőjüket, Nellie-t viszont szeretik, és a lány el is kíséri őket az útjukon. Nellie imádja a zenét és a gasztronómiát, néha ugyan hőbörög, de mindig segít a tesóknak, és mellettük áll a bajban.

A többi csapat tagjai közül senkit sem kedveltem meg. A Holt családtól a falat kapartam, annyira idegesítettek: Eisenhower és Mary-Todd, valamint a gyerekeik, a tizennégy éves Hamilton, és a fiatalabb testvérei, Madison és Reagan.
A fiatal, híres tv sztár, Jonah Wizard, akinek ugyan volt néhány vicces jelenete, de ettől függetlenül  az önteltsége miatt ellenszenves karakter.
Ian és Natalie Kabrával, valamint az öreg Alastairrel is lesznek még gondok, az tuti.


"- Veszélyes lehet! - mondta Amy.
- Igazad van- értett egyet Dan. - Hölgyek előre!"


Jonah Wizard
Az a baj, hogy karakterek terén nem túl erős a sztori. Igazából szerintem elég felszínes az összes, és a Kabrák meg a Holtok, meg a mittudoménkikvannakmég nekem konkrétan ugyanolyannak tűnnek, nem is nagyon tudtam megkülönböztetni őket eleinte. A történet ugyan kalandos, de számomra nem mindig volt izgalmas, és még csak azt se mondhatom, hogy azért, mert kinőttem az ilyen könyvekből, mivel a Percy Jackson sorozatot (ami ugye nagyon hasonló) imádtam. Volt néhány olyan jelenet, ami nekem sehogy se jött át. Például: ég a ház, kétségbeesve próbálsz kijutni valahogy, mire észreveszed, hogy a szőnyegen a sárkányok mind ugyanabba az irányba repülnek. Ohóó, akkor biztos arra van a titkos kijárat! Hát persze! Mégis ki a fenének jutna eszébe ilyesmi, főleg egy ekkora stresszhelyzetben?

Ami viszont tetszett, azok Amy és Dan civakodásai, jókat vigyorogtam rajtuk, egy kicsit Percy-re és Annabeth-re hasonlítottak. Maga az alapsztori is nagyon ötletes, bár még nem tudom, mi fog kisülni belőle.

Történet: 3/5
Főszereplő(k): 4/5
Borító: 4/5
Kedvenc szereplő: Dan, Amy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése