2016. április 9., szombat

Lauren Conrad: L. A. Candy - Los Angeles üdvöskéi

Los Angeles: csupa zsír bulihely, jó pasik dizájnerek… minden. A tizenkilenc éves Jane Roberts és legeslegjobb barátnője, Scarlett alig várja, hogy habzsolhassa az életet. Alig hisznek a szerencséjüknek, mikor egy tévéproducer azt akarja, hogy ők legyenek a „Szex és New York valóságshow-változatának” a sztárjai. 
Saját show? Hát hogyne! 
Jane nemsokára a televízió legmenőbb sztárja lesz, és lubickol a VIP bánásmódban az új haveri körével. De ezek a barátok szintén egy kis reflektorfényre pályáznak. Egy városban, ami tele van olyanokkal, akik az álmaikat kergetik, nem telik sok időbe, míg Jane rájön, hogy mindenki akar tőle valamit, és semmi sem az, aminek látszik. 
Még több pletykára vágysz? Lapozz az utolsó oldalig!


Bár én nem néztem a The Hills-t, amikor az MTV-n vetítették (vagy a Viván?), de utólag utánanézve nagyon hasonlít az L. A. Candy-hez, ami a könyv címét is adta. A The Hills egy sorozat, ami Lauren Conrad, vagyis az írónő Los Angelesbe költözését, a Teen Vouge-nál végzett munkáját, és a barátaival való magánéletét mutatja be.
Nem véletlen a hasonlóság, hiszen a könyv az írónő élettörténetén alapszik.

Igazi, csajos olvasmányról van szó, a sztori ugyanis két 19 éves lányról szól, akik Los Angelesbe költöznek, hogy új életet kezdjenek.
Jane egy kedves, szerény lány, aki egy híres rendezvényszervező gyakornokaként kezd dolgozni, barátnője, Scarlett pedig egy vagány, természetes szépség, aki a kaliforniai egyetemre jár, és a komoly kapcsolatok helyett inkább az egyéjszakás kalandokat részesíti előnyben. Mindketten nagyon izgatottak, hogy Los Angelesben építhetik a karrierjüket, de azt egyikük sem gondolta volna, hogy egyszer csak felfigyel rájuk egy neves tv producer, aki kiválasztja őket az új show-jába, az L. A. Candy-be.

A sorozat négy lány magánéletét követi nyomon, a kamerák folyamatosan felveszik, ahogy dolgoznak, iskolába járnak, buliznak, stb. A főszereplők mellett még két milliomos csemete, Madison és Gaby kap szerepet a show-ban.

"Miért akartak mindannyian ugyanolyan egy kaptafára készült, hidrogénszőke, puffadt ajkú, nagy mellű, krémbarnította Barbie babák lenni? Nem a változatosság az élet sója?"

Eleinte vonzónak tűnik a sztárság, de Jane és Scarlett hamarosan rájönnek, hogy a hírnévnek vannak árnyoldalai is.
Jane a cuki "szomszéd lány" stílusával a legnépszerűbbnek bizonyul a nézők körében, amit a gazdag cicababa, Madison nem néz jó szemmel, és eltökéli, hogy tönkreteszi a lány karrierjét.


Eleinte mindkét főszereplő szimpatikus volt, aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy Jane egyszerűen idegesít. Mindenki irigykedik rá, minden pasi őt akarja, de persze ő saját magát nem tartja szépnek, túl szerény, túl naiv, túl... áhh.
Az egyetlen érdekesnek mondható szereplő Scarlett, benne legalább volt egy kis egyediség, tetszett a csípős stílusa.
Gaby és Madison pedig egyszerűen csak unalmas sablon karakterek, tipikus hülye libák.
A szerelmi háromszög Jane és a két srác között nem volt valami meggyőző, Braden és Jesse sem nőttek a szívemhez, egyszerűen untatott az egész.


"Úgy érzem, addig nem tudhatod meg igazán, ki vagy, amíg ki nem szakadsz a megszokott környezetedből."

Őszintén szólva elég elkeserítő, hogy egy-két kivétellel minden szereplő úgy van bemutatva, mint egy beképzelt, önző, hírnévre éhező, suttyó ember. Nincsenek illúzióim, elhiszem, hogy L.A. tele van velük, de nagyon lehangoló, ha egy könyvben az összes karakter ilyen.

Az író stílusa valahogy unalmas és száraz volt (bár lehet, hogy csak a fordítás rossz), nem igazán tudtam beleélni magam az olvasásba, pedig az alapötlet jó lenne. Betekintésnek jó volt a valóságshow-k szereplőinek életébe (és persze ki más mutathatná be jobban, mint Lauren Conrad), de nem érzem, hogy olyan hű-de-nagyon vágyom a folytatásra, még így sem, hogy a vége ilyen nyitott.

Történet: 2/5
Főszereplő(k): 2/5
Borító: 4/5
Kedvenc szereplő: Scarlett

4 megjegyzés:

  1. Hogy én mennyire utáltam ezt a könyvet! A szereplők tényleg egytől-egyig önző libák voltak és az alap történetből sem sikerült kihozni semmit sem :( Jó látni, hogy nem vagyok egyedül :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek, pedig a borító meg a fülszöveg alapján én valami izgi kis csajos sztorira számítottam, de nem nagyon jött össze. :D Folytatásokat olvastad? :) Nem tudom, hogy megérné-e kísérletezni vele.. :D

      Törlés
    2. Nem, nem olvastam és szerintem egyáltalán nem éri meg :(

      Törlés
    3. bocsánat: nem érné meg :D
      Nincs nekem elég időm arra, hogy idegeskedjek a szereplőkön...

      Törlés