2016. február 3., szerda

Darren Shan: A vérszipoly

Darren, Evra és Mr.Crepsley elhagyják a Rémségek cirkuszát és Larten szülővárosába mennek. Egy szállodában szállnak meg. Darren és Evra élvezi, hogy egész nap szabadon járkálhatnak, nézhetik a TV-t. Mr. Crepsley-t általában nem is látják, mert nagyon hamar elmegy otthonról. 
Darren egyik nap egyedül megy el, és valami ajándékot akar venni Evrának karácsonyra. Közben megismerkedik egy Debbie nevű lánnyal, akivel elmegy moziba is. 
A városban különös dolgok történnek. Több embert találtak, akiknek valószínűleg kiszívták a vérüket. Erről Darren és Evra a híradóból értesül, és máris gyanakodni kezdenek Mr.Crepsley-re, elkezdik esténként követni…


A vérszipoly Darren Shan vámpíros sorozatának harmadik része, ahol végre megtudhatjuk, kik is azok a vérszipolyok, sőt, találkozhatunk is eggyel.
Mellesleg az író többször is kijelentette, hogy a sorozat kötetei közül ez a kedvence, Murlough-t, az őrült vérszipolyt pedig Gollamról mintázta A gyűrűk urából.

Ahogy azt már megszokhattuk, egy újabb gyors tempójú, viszonylag rövid történetről van szó, ahol ezúttal Darren, Mr. Crepsley és Evra elhagyják a cirkuszt. Mialatt Darren és Evra élvezik a semmittevést és vakációként fogják fel az utazást, Mr. Crepsley minden éjszaka eltűnik, és nem avatja be a srácokat a dolgaiba.
Egy ideig nem is nagyon érdekli őket, hogy mit csinálhat a vámpír amikor távol van, azonban nemsokára kiderül, hogy egy sorozatgyilkos bujkál a városban, aki az áldozatainak az utolsó cseppig kiszívja a vérét. Darren szerint egyértelmű, hogy Mr. Crepsley a tettes, így aztán a fiúk követni kezdik őt esténként.
Darren elhatározza, hogy megöli Mr. Crepsley-t, ha látja, hogy valakire rátámadna.

Néha megcsapkodtam volna a főszereplőt, amiért ennyire bután és meggondolatlanul viselkedik. Mégsem tudom utálni őt, hiszen valamilyen szinten érthető a bizalmatlansága a mesterével szemben, aki ugye soha semmit nem árul el neki, így valószínűleg én is gyanakodnék a helyében.
Ugyanakkor tetszett, hogy Darren kezd a saját lábára állni. Immár majdnem másfél éve, hogy Mr. Crepsley átváltoztatta őt, és úgy tűnik, egyre inkább hozzászokik a vámpírléthez. Tanult a régi hibáiból, így óvatosabb az emberekkel, és már nem hisztizik, ha embervért kell innia, sőt, egyedül is képes megoldani a táplálkozást.

Örültem, hogy Evra többet szerepelt ebben a kötetben, mert nagyon kedvelhető karakter. Ráadásul ő nem cselekszik olyan meggondolatlanul, mint Darren, és képes lehűteni a barátját, amikor az fejjel menne a falnak.
Mr. Crepsley egy kicsit eltávolodik Darrentől, nem avatja be a dolgaiba a srácot, de könyv végére ismét fejlődik a kapcsolatuk.

Feltűnik egy lány is, Debbie, akiről nem igazán tudtam, hogy mit gondoljak. Néha idegesített a szövege, de alapvetően kedves lány, és tetszett, ahogy Evrára reagált. Annak ellenére, hogy Darren tudja, hogy nem maradhat vele sokáig, összejön Debbie-vel, így ő lesz az első barátnője. Persze ez még csak amolyan gyerekes szerelem, nem annyira komoly a dolog. Rengeteget nevettem a kapcsolatuk kezdetén, amikor Darren izgult a nagy randi előtt. :D

Murlough, az őrült vérszipoly nekem inkább nevetséges volt, mint ijesztő, de azért rendesen utáltam őt. Megpróbáltam elképzelni őt a lila bőrével, a vörös szemeivel, szájával és hajával, és undorító.
A vérszipolyok sztorija jól ki lett találva, de Murlough nem olyan gonosz, akitől különösebben parázna az olvasó.

Az első két rész talán egy fokkal jobban tetszett, itt már komolyan kezdtem berágni Darrenre a hülyesége miatt, de a végére megbocsátottam neki, a csavaros ötletéért dicséret jár, és végül helyrehozta a hibáit.
A borító viszont nagyon nem tetszik. :(

Történet: 4/5
Főszereplő: 4/5
Borító: 2/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése