2016. február 2., kedd

Darren Shan: A vámpír inasa

Darren Shan hétköznapi iskolásgyerek volt – míg el nem ment a Rémségek Cirkuszába. Most, miközben új, vámpírinasi életével viaskodik, kétségbeesett harcot folytat az egyetlen kísértéssel, amely irtózatot kelt benne… az egyetlen dologgal, amely életben tarthatná… De amikor összetalálkozik a farkasemberrel, még ennél is szörnyűbb dolog történik.


A Rémségek Cirkusza után Darren kalandjainak még messze nincs vége.
A történet két hónappal azután folytatódik, hogy a srác elhagyta az otthonát. Mr. Crepsley nem túl jó tanár, de azért törődik Darrennel, és arra tanítja a fiút, hogy hogyan éljen vámpírként. Ketten járják a városokat, de sehol nem maradnak túl sokáig, így főszereplőnk egyre magányosabb - Mr. Crepsley nem túl szórakoztató társaság.
Úgyhogy az idősebb vámpír felajánlja, hogy csatlakozzanak a Cirque Du Freak-hez, ahol Darrennek nem kell folyton egyedül lennie. Meg is találják a társulatot, és a fiú gyorsan összebarátkozik a kigyófiúval, Evrával. Természetesen a szálláshelyért cserébe kiveszi a részét a munkában, miközben összeismerkedik a fellépőkkel, sőt, nemsokára ő maga is a színpadon találja magát.

Ezenkívül kapunk pár új szereplőt, akik nem tagjai a cirkusznak. A legfontosabb közülük Sam, a helyi kisfiú, aki összebarátkozik Darrennel és Evrával, valamint R.V., azaz Reggie Veggie, egy ökoharcos hippi, aki jó nagy port kavar majd.
Találkozunk végre Mr. Tiny-val is, bár egyelőre nem tudunk meg róla valami sokat. Elcsíphetünk néhány tudnivalót a törpe népségről is.

Mialatt pörögnek az események, Darren egyre gyengül, ugyanis nem hajlandó embervért inni, hiába mondja neki Mr. Crepsley, hogy ha nem teszi, meg fog halni. A fiú azonban kitart a döntése mellett, és egy ideig megpróbál állatok vérén élni. Sajnos ez nem bizonyul elégnek, így Darren szép lassan veszíteni kezd az emberfeletti erejéből, és az érzékei is gyengülnek. Ő viszont még így is ragaszkodik az emberségéhez, és kész arra, hogy akár meghaljon, csak hogy ne kelljen embervért innia.

Darren személyisége imádnivaló, az összes hibája ellenére. Sokat fejlődött az első kötet óta. Mindent megtesz, hogy megvédje az embereket, akár saját magától is. Bátor és nem fél eldobni a saját életét azért, hogy megmentse a szeretteit. Alapvetően kedves és vicces srác, de Mr. Crepsley jelenlétében azért néha elgurul a gyógyszere, és (érthető módon) érezhető, hogy mennyire dühös a vámpírra, amiért az tönkretette az életét. Ugyanakkor egyre inkább elkezd kötődni is hozzá, és azt hiszem, ugyanez elmondható Mr. Crepsley-ről is, hiába próbálja titkolni. Néha még sajnáltam is őt, amikor Darren leordította a fejét.

Mindössze egy apróság volt, ami annyira nem tetszett: az első fejezetet én úgy ahogy van, kihagytam volna. Vagy legalább akkor azt is E/1-ben írtam volna meg, Darren szemszögéből. Így valahogy olyan hatásvadásznak, oda nem illőnek éreztem.
Na jó, még egy: engem igenis zavar, hogy nem tudom a főszereplő korát. Oké, sejtem, de idegesítő, hogy nincs leírva. Most komolyan, hány éves Darren? 12? 13?
....oké, utánanéztem, 12 éves. NA. :D


Maga a könyv mindössze 200 oldal körül van, így az előzőhöz hasonlóan ezt is gyorsan ki lehet végezni. Az író megtartotta azt a jó szokását, hogy nincsenek üresjáratok és felesleges fecsegés, minden fejezetben történik valami új, ami hozzáad valamit a sztorihoz.

Kegyetlenebb és véresebb, mint az előző kötet, de horrornak még így sem mondanám - persze ez az olvasó érzékenységétől is függ.
Annyi biztos, hogy a vége elég sokkoló, és garantáltan összetörik az olvasó szíve. Az író nem félt igazi tragédiákkal sújtani a karaktereit azért, hogy fejlődjön a jellemük, és azért szerintem ez elég ritka egy ilyen sorozatnál, amit alapvetően a fiatalabb korosztálynak írtak. Így sokkal életszerűbb az egész, (még ha egy fantasyról is van szó), hiszen a való életben sem minden móka és kacagás. Néha igenis történnek szörnyűségek, és érnek minket veszteségek.
Leginkább talán a Percy Jackson és a Harry Potter sorozathoz tudnám hasonlítani, bár maga a történet teljesen más.

Történet: 5/5
Főszereplő: 5/5
Borító: 3/5
Kedvenc szereplő: Darren és Mr. Crepsley

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése