2016. augusztus 18., csütörtök

Kibeszélő: Mindent a fanfictionről

Már régóta szerettem volna írni egy bejegyzést fanfiction témában. És hát miért is ne, végül is ez egy könyvekkel foglalkozó blog, és nyilván nem csak Justin Bieber meg One Direction témában lehet fanficet írni, hanem például a Harry Potterről, hogy csak a legnépszerűbbet említsem, de olvastam már a Vastüdérek világában játszódó ficet is.
Mostanra már biztos rájöttél, hogy imádok ilyen rajongói alkotásokat olvasgatni. Sőt, én magam is próbálkozom az írással, persze kizárólag szórakozásból.
Na de kezdjük az elején: mi is az a fanfiction?
Talán rajongói irodalomnak lehetne fordítani leginkább: rajongók által írt kitalált történet. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy egy népszerű könyvet a rajongók "továbbírnak", vagy csak egyszerűen kölcsönveszik a karaktereket, és saját történetet írnak velük. Persze nem csak könyvről lehet szó, hanem egy filmről, sorozatról, animéről, énekesekről, színészekről.
Az interneten fellelhetők olyan oldalak, ahová fel lehet tölteni ezeket a műveket, így aztán a többi rajongó kedvére olvasgathatja őket, és értékelheti is az irományokat. Fanfictiont bárki írhat, nem kell hozzá profi írónak lenni, és hogy milyen stílusban/szemszögben/terjedelemben stb, annak csak a képzelet szab határt. Fontos, hogy anyagi haszon nem származik ebből (mégis vannak olyan regényírók, akik nem szimpatizálnak a dologgal, pl Leiner Laura kifejezetten megkérte a rajongóit, hogy ne hozzanak nyilvánosságra SZJG fanfictiont). Na de ha nem kapunk érte pénzt, akkor miért írunk mégis? Szórakozásból, kedvtelésből, és nem utolsósorban azért, hogy fejlődjünk.
A fanfiction népszerűségét egyértelműen az internet terjedésének köszönheti, bár már előtte is létezett. Egy kis érdekesség: egy becslés szerint az interneten fellelhető könyvek egyharmada fanfiction. :)

Tudtad?
A szürke ötven árnyalata eredetileg egy Twilight fanfic volt, az egyre népszerűbb Miután sorozat fiú szereplői pedig eredetileg a One Direction tagjai voltak.
Tökéletes példák arra, hogy ma már egy fanfiction is eladható. Könnyebben lehet az emberekből író, mint valaha. Hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki saját maga döntse el. Én a fanfictionre így is csak hobbiként tudok tekinteni.


Megéri tehát böngészni a fanficek között?
Határozottan igen. Én legalábbis úgy vettem észre, hogy egyre több remek történetet töltenek fel a rajongók. Előfordul, hogy igazán tehetséges emberkéket találok így, akiknek szerintem megérné komolyan foglalkozni az írással. Tényleg, eszméletlen jó fanficekre lehet bukkanni, amik akár önálló regényként is simán megállnák a helyüket.
Persze még mindig többségben vannak a "Mary Sue" sztorik. Ezt a hibát általában a kezdő fanfic írók követik el. A lényeg, hogy saját magukról mintázzák a kitalált női főhősüket, aki aztán a különlegesnél is különlegesebb, akit minden fiú meg akar szerezni magának, aki szerény, aki okos, aki tehetséges, aki tökéletes.

Nyilván senki nem kezdi profi íróként. De úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű időtöltés, szórakozás, és persze az is nagyon jó érzés, amikor visszajelzéseket kapsz, vagy amikor már rendszeres olvasóid vannak. A kritikáknak köszönhetően fejlődni is tudsz. A világ és a karakterek már adottak, így sokkal könnyebb dolgod van, mintha saját regényt írnál, mert neked csak tovább kell gondolnod a sztorit. Ezzel gyakorolhatod a helyesírást, a választékos fogalmazást, tapasztalatot és azonos érdeklődésű barátokat szerezhetsz (hiszen ha valaki nem ismeri az eredeti történetet, valószínűleg nem fog fanficek után érdeklődni). Mindemellett még szórakoztató is.

Bár én úgy veszem észre, hogy az olvasás egyre "menőbbnek" számít, hál' istennek már nem az van, mint régen, hogy rád néznek, és "Jézusom, te mit csinálsz? Olvasol?! Jesszus, de gáz...", mégis a fanfictiont egy kicsit talán még mindig lenézik az emberek. Általában szexuális fantáziálgatásokkal azonosítják, vagy egyszerűen értéktelennek tartják, mert nem saját karakterekkel dolgozik az írója. Van egy másik oldal is: amikor a fanfic olvasók nem szeretik, vagy támadják azokat a történeteket, amikben OC (a rajongó által kitalált karakter) szerepel. Ez részben a már említett Mary Sue-nak köszönhető, mivel tényleg rengeteg van belőlük, másrészt ők nem a saját karakterre kíváncsiak, hanem például Hermionéra, Ronra, stb.
Mindenkinek szíve joga eldönteni, mi tetszik neki, és mi nem. Olyan sokféle fanfiction létezik, hogy mindenki könnyedén megtalálhatja azt, ami neki megfelelő. Ha pedig valakinek a fanficcel, mint műfajjal van baja, az mást nem nagyon tehet, mint hogy beletörődik a létezésébe. :)

Ha kedved támadt fanficeket olvasgatni, íme néhány gyűjtőoldal:
Fanfiction.net (itt találhatod a legtöbb rajongói alkotást, a legtöbb nyelven)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése