2015. január 12., hétfő

Holly Black & Cassandra Clare: A vaspróba

A két népszerű írónő, Holly Black és Cassandra Clare első közös könyvéről fogok most írni nektek, ami egy ötrészes sorozat első kötete. Már nagyon régóta vártam, hogy megjelenjen, mivel imádom Cassie könyveit, és bár a könyv elején azért voltak kétségeim (majd mindjárt le is írom, hogy miért), jelenleg úgy vagyok vele, hogy negyed órája fejeztem be, és máris hiányzik. Tényleg. Fura.

Szóval igen, Cassandra Clare, és sehol egy árnyvadász, sehol egy tipikus Jace Wayland, vagy egy Will Herondale féle karakter. Hát ez már önmagában is egy csoda! Lássuk.

Leírás:
A legtöbb gyerek bármit megtenne, hogy átmenjen a vaspróbán. Callum Hount viszont nem. Ő el akar bukni.
Callt az édesapja egész életében óva intette a mágiától. A fiú meg van győződve arról, hogy ha sikerrel jár a vaspróbán, és felvételt nyer a Magisztériumba, annak csak rossz vége lehet. Úgyhogy a lehető legjobban igyekszik, hogy a lehető legrosszabb formáját hozza... A cél az, hogy csődöt mondjon, csakhogy épp ebben mond csődöt.
Így hát most várja a Magisztérium, ez az egyszerre szenzációs és vészjósló hely, ami sötét szálakkal kapcsolódik Call múltjához, és kanyargós utat mutat a jövője felé. A vaspróba csak a kezdet, a legnagyobb próbatétel csak ezután következik...

"A tűz el akar égni. (...) A víz el akar folyni, a lég fel akar szállni, a föld meg akar kötni, a káosz el akar emészteni. Call életben akar maradni."

Tehát. Három barát: két srác, és egy lány, akik egy varázslóiskolába járnak. Mágusok, mágikus teremtmények, és persze egy titokzatos ellenség, akinek különleges ereje van. Ehh, egy újabb sztori, amit a Harry Potter könyvekről mintáztak. Elég feltűnő a hasonlóság, szinte lehetetlen, hogy ne ugorjon be néhány jelenetnél automatikusan a másik sorozat, de valahogy mégsem érdekelt olvasás közben. Persze 100%, hogy rengetegen kritizálni fogják (már most is..) ez a sorozatot, de szerintem nem éri meg csak emiatt megutálni. Mert ez igenis több, mint egy olcsó HP utánzat.

Kezdjük azzal, ami leginkább megfogott benne. Te jó ég, itt egy könyv, amiben nem a főszereplő a menő arc, a világ megmentője, a kiválasztott, a mittudomén! Sőt, épp ellenkezőleg. Végre kapunk egy srácot, aki a legkevésbé sem tökéletes. Kezdjük eleve ott, hogy csórikám még járni se tud normálisan, mivel sánta. Ebből kifolyólag aztán rengeteget bénázik, de nem csak ezzel van a gond. Mintha üldözné őt a balszerencse: rendszeresen beszólnak neki, mindent elront és állandóan bajba keveredik. Ez már önmagában is elég kínos, de ráadásul Call két barátja, Tamara és Aaron mindketten kiemelkedően tehetséges diákok, így aztán főhősünk csak még bénábbnak tűnik mellettük. És bár ő a főszereplő, mégsem középen szerepel a borítón, hanem bal oldalt, haha!

Oké, szóval Call. Ő egy ilyen fura srác, akinek az apja mindig is azzal tömte a fejét, hogy a mágusok rosszak, és hogy a Magisztérium rossz, érteeem? ezért aztán Call a legkevésbé sem szeretne a varázslóiskolába járni. A lehető legrosszabb formáját hozza a felvételin. A vaspróba végén minden mágus kiválaszt magának legfeljebb hat diákot, akik aztán egy csapatot fognak alkotni, és Rufus mester valamiért Callt is kiválasztja.

Egyik csapattársa Aaron, egy tehetséges és kedves fiú, akivel mindenki jóban van, és (SPOILER!) akiről később kiderül, hogy különleges erő birtokában van: ő a kiválasztott, az egyetlen, akinek van esélye legyőzni az Ellenséget.

A másik pedig Tamara, egy szintén tehetséges, okos lány, aki egy elit mágus családból származik, és a nővére szintén magisztériumi diák. Tamara elsőre eléggé ridegnek tűnik, aki mindig betartja a szabályokat, de később elhagyja ezt a tulajdonságát.

Rajtuk kívül még sok diák és tanár is megjelenik, talán nem meglepő, mivel egy iskoláról van szó, és sokat megtudhatunk a Magisztérium működéséről, valamint az öt elemről (tűz, víz, föld, levegő és káosz). A szereplők múltjára is fokozatosan fény derül.

Az egyik legnagyobb rejtély a könyvben, a Halál Ellensége. A legtöbb mágus négy elemet tud használni: tűz, víz, föld, levegő. De ugye létezik még egy elem, a káosz, ezt azonban csak nagyon kevés mágus tudta használni (mindössze 3 ilyet ismerünk), az egyik a Halál Ellensége, a legerősebb varázsló, aki mellesleg kirobbantotta a harmadik háborút. Igazán érdekes dolgok derülnek ki vele kapcsolatban a könyv vége felé, amiről így most nem spoilerezném tele az oldalt, akit érdekel, az majd úgyis elolvassa a könyvet. :)

Mindent összevetve egy nagyon jó kis könyvről van szó, bár inkább a fiatalabb korosztálynak lett írva. A könyv elején egy darabig túl gyerekesnek tartottam az írásmódot, de később megszoktam, és már nem zavart. Úgy a feléig lassan haladtam vele, onnantól kezdve viszont már alig tudtam letenni.
Szerelmi szálakra ne számítsunk (a szereplők 12 évesek), bár később biztos lesz majd benne romantika is, de nem azon van a hangsúly.
Nagyon tetszettek és ötletesek voltak a kis rajzok a fejezetek elején, amikből néha ki lehetett találni, hogy mi fog történni a következő pár oldalon.

Az ember azt hinné olvasás közben, hogy egy eléggé kiszámítható történetről van szó, aminek már az elején lehet tudni a végét. Csak szólok: nem, nem és nem. Én is ezt hittem, aztán a végén jól pofára estem. :)

Igen, eléggé hasonlít a Harry Potterre, egy kicsit még talán a Percy Jacksron sorozatra is, de határozottan jó volt olvasni. Jól szórakoztam,  megszerettem a szereplőket, és nekem csak ez számít.

Történet: 5/5
Főszereplő: 5/5
Borító: 4/5
Kedvenc szereplő: Call, Harceb <3


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése