2016. július 22., péntek

Rachel Hawkins: School Spirits - Kísértetsuli

A tizenöt éves Izzy Brannick-et arra nevelték, hogy szörnyekkel küzdjön. Családja évszázadok óta a varázslények üldözésének szentelte életét. De amikor Izzy nővére egy akció során nyom nélkül eltűnik, anyjuk úgy dönt, ideje egy kicsit pihenni. Új városba költöznek, ahol az iskolában furcsa dolgok történnek. Hogy rátermettségét bebizonyíthassa, Izzynek kell felgöngyölítenie a könnyűnek tűnő ügyet. De egy átlagos tinédzser bőrébe bújni nehezebb, mint amilyennek tűnik. A magányos és kemény lány tapasztalatlan a barátságok terén, és akkor még nem is beszéltünk a szerelmi ügyekről… Vajon képes annyira megbízni új barátaiban, hogy elfogadja segítségüket a kísértet megállításában, mielőtt még több embernek baja esik? Rachel Hawkins regénye ismét hozza a Hex Hall-sorozattól megszokott fanyar humort és bájt. Készüljetek fel még több titokra, varázslatra és románcra!



Aki olvasta már a népszerű Hex Hall sorozat harmadik, egyben befejező kötetét, annak az Izzy Brannick név már nem ismeretlen. A School Spirits főszereplője a prodigium vadász Brannick család legfiatalabb tagja, Izzy, akinek ezúttal be kell iratkoznia egy Ideal nevű kisváros középiskolájába, hogy megállítson egy dühös kísértetet. És bár édesanyja többször is figyelmezteti arra, hogy ne kötődjön túlságosan az átlagos emberekhez, Izzy mégis barátokra talál, miután csatlakozik a suli paranormális klubjához.

A főszereplő már az első oldalaktól kezdve szimpatikus volt. A történéseket végig Izzy szemszögén keresztül láthatjuk, és tartottam tőle, hogy túlságosan hasonlítani fog Sophie-ra, de szerencsére nem így történt, hiányzik belőle a másik karakterre jellemző szarkazmus. Persze a megszokott könnyed, poénos stílus megmaradt, ami nagyon tetszik. És ahogy A Hex Hallban Sophie-nak eleinte furcsa volt belecsöppennie a paranormális világba, a School Spiritsben Izzy-vel pont az ellenkezője történik: ő hozzá van szokva a vadászathoz, a természetfeletti lényekhez, ez mind része a mindennapjainak, most azonban középiskolába kell járnia, ahol átlagos diákokkal kell szembenéznie. Vicces, ahogy próbál belerázódni ebbe a normális, hétköznapi életbe, és hogy még jobban be tudjon olvadni, Torinnal, a tükörbe zárt több száz éves varázslóval együtt elkezdik nézni a Borostyánsuli című sorozatot, ami tipikus amerikai tinikről szól.

"- Mondtam már neked, hogy nem akarok álmomban találkozni veled.
Legyintett.
- Igen, de az már régen volt.
- Két héttel ezelőtt!"

Különben valamiért meg voltam róla győződve, hogy ez valami love story lesz Izzy-ről és Torinról, csak hát aztán képbe jött Dex. A maga fura, kissé idétlen stílusával együtt engem sikerült megvennie kilóra, tény, hogy nem az a tipikus könyves álompasi, de mindenképpen egyedi és szerethető karakter. Imádtam, ahogy szép lassan kibontakozik a kapcsolatuk, és bár az írónő végig egy kicsit gyanúsnak állítja be Dexet, egyszerűen nem lehet nem szeretni. Kedves, vidám, egyedi humora van, a nagyijával pedig eszméletlenül cuki.
A paranormális klub másik két tagja Romy, aki időközben Izzy legjobb barátnője lesz, és Anderson, aki számomra megmaradt egy kissé semleges karakternek, mert nem sokat tudunk meg róla.

Bár a kísértetvadászat lezárult, azért elég sok kérdés maradt még megválaszolatlan, ami nekem a legnagyobb fejtörést okozza, az egyértelműen Torin, aki meg van róla győződve, hogy Izzy fogja kiszabadítani őt a tükörből. És persze Izzy eltűnt nővére sem került még elő...

"Azon tűnődtem, hogy ha szappanoperát nézek egy négyszáz éves varázslóval, az már azt jelenti vajon, hogy normális életet élek?"

A vége részben kiszámítható, de azért volt egy-két dolog, ami eszembe sem jutott volna. Összességében nagyon jó kis olvasmány volt, nem tudok rá panaszkodni, méltó spin off-ja a Hex Hallnak. A cselekmény pörgős és szórakoztató, a karakterek imádnivalóak, végig fenn tartja az érdeklődést, egy percig sem unatkoztam. Megvan benne minden, ami kell: akció, romantika, fantasy, rejtély, és váratlan fordulatok. Csak azt sajnálom, hogy ilyen rövid, de ezt már a Hex Hallnál is megszokhattuk.

A könyv ráadásul simán érthető akkor is, ha nem olvastad még az eredeti sorozatot.

Történet: 5/5
Főszereplő: 5/5
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Dex, Izzy, Torin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése