2015. február 23., hétfő

C. C. Hunter: Született éjfélkor

Miután egy este Kylie Galen rossz partira, rossz emberek közé keveredik, örökre megváltozik az élete. Anyja Alkonyvölgybe küldi ‒ egy problémás tinédzserek számára szervezett nyári táborba ‒, ám megérkezése után alig néhány órán belül fájdalmasan világossá válik számára, hogy társai nem egyszerűen csak „problémásak”. Alkonyvölgyben vámpírok, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok és tündérek tanulják és gyakorolják, hogyan használhatják különleges képességeiket, hogyan tarthatják kordában bűverejüket, és hogyan élhetnek a normális világban. 
Kylie ugyan mindig másnak érezte magát kortársainál, de abban is biztos, hogy ezekhez a paranormális szörnyszülöttekhez sem tartozik. Vagy mégis? Ők váltig állítják, hogy Kylie közülük való, és nem véletlenül került a táborba. És mintha az élet nem lenne már így is épp eléggé bonyolult, belép a képbe Derek és Lucas is. Derek egy féltündér, aki eltökéli, hogy Kylie-t a barátnőjévé teszi, Lucas pedig egy oltárian szexi vérfarkas, akivel a lánynak titkos közös múltja van. A két fiú nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis mindketten rabul ejtik Kylie szívét. 
Bár Kylie-t mélyen összezavarja az egész helyzet, és semmiben sem biztos többé, egy dolog minden kétséget kizáróan kiderül számára: Alkonyvölgy pontosan az a hely, ahová tartozik.


Amikor belekezdtem az olvasásba, az első 20 oldal után letettem, és azt mondtam: "Ez iszonyú gagyi."
Kezdjük ott, hogy megint kifogtam egy könyvet, amiben rohadt idegesítő a főszereplő kiscsaj (ráadásul egy igazi kis Mary Sue). A következő, hogy alapvetően nincs semmi bajom az E/3 személlyel, de itt valami borzalmas volt, mintha egy 12 éves, kezdő plázacica kislány írta volna.
Végül mégis folytattam az olvasást, és jött a következő csapás: a szerelmi háromszög, ami valójában egy szerelmi négyszög!

Főszereplőnk ugyanis körülbelül két hét leforgása alatt három sráccal is kavar, ami azért szerintem igazán komoly teljesítmény még a young adult könyvek között is.


Kylie egy 16 éves lány, akinek a szülei éppen válnak. A rendőrség elkapja őt és a barátait egy bulin, ahol alkoholt és kábítószert találnak. És bár a tesztek is kimutatják, hogy Kylie egy kortyot sem ivott, és nem is drogozott, a szülei mégis elküldik nyárra egy táborba, a többi problémás tinédzser közé (ezt csak én nem értem, hogy MIÉRT?). Később kiderül, hogy a táborlakók valójában természetfeletti lények, sőt, hogy Kylie is az, bár ezt a lány nem hajlandó elhinni. Még azt is jobbnak látná, ha agydaganata lenne (ez lehet ugyanis a másik magyarázat arra, hogy a többi természetfeletti miért nem tud "olvasni" az agymintázatában) de neeem, ő aztán biztos nem akar természetfeletti lenni. Ő csak egy egyszerű, átlagos lány (mert szellemeket látni aztán rohadtul átlagos dolog).
Minden második oldalon azt olvashatjuk, hogy Kylie élete mennyire sz*r, mert válnak a szülei, mert meghalt a nagymamája, mert szellemeket lát, mert dobta a menő pasija egy másik csaj miatt, mert azt hiszik, hogy természetfeletti, mert képtelen választani Trey, Lucas és Derek között, mert, mert, mert... na szóval igen, megy a hiszti ezerrel.
Kylie egy ostoba liba, aki imád másokat kritizálni.
Meglát egy lányt fekete ruhában --> "Úristen, már rég kiment a divatból a gót stílus, ez nem tudja, hogy a kék az új fekete?"
Egy másik csajnak három különböző színűre van festve a haja --> "Te jó ég, ez honnan szedi a divat tippjeit?"
A lánynak egy varangy a házi kedvence, mire Kylie első gondolata... --> "Istenem, ez biztos egy drogvarangy (!!), amit nyalogatni kell, aztán betépsz tőle, úristen de gáz."

Nézzük a szerelmi három.. vagyis négyszöget.
Első alanyunk Derek, a féltündér srác, aki képes manipulálni mások érzelmeit. És nagyon hasonlít Kylie volt pasijára, Trey-re, csak kb 100x helyesebb, meg izmosabb, meg minden. Derek kedves, megértő, védelmező, szóval olyan tipikus jó srác, aki belezúgott Kylie-ba.
Kylie nem tudja, mit érez, de nagyon bejön neki a srác, úgyhogy kavar vele, why not?

A következő Lucas, a vérfarkas. Kylie ismeri őt még gyerekkorából, de úgy tűnik, a srác nem emlékszik rá. Egy régi incidens miatt főhősnőnk eleinte retteg Lucastól, ugyanakkor vonzódik is hozzá, és a jelek szerint a vérfarkasunknak sem közömbös a lány. Lucas titokzatos és vad (legalábbis az írónő annak akarja beállítani, nekem ez annyira nem jött át..).
Kylie nem tudja, mit érez, de nagyon bejön neki a srác, úgyhogy kavar vele, why not?

És van egy harmadik srác is, Trey, aki Kylie volt barátja. Nemrég dobta a lányt, mert az nem akart lefeküdni vele. Később azonban ellátogat hozzá a táborba, és elmondja, hogy hiányzik neki. Aztán a következő percben már az ágyon fekszenek és smárolnak.
Nagyon jó, Kylie, csak így tovább..

Nagyon kevés információt kapunk a tábori tevékenységekről. Nem sok programról olvashatunk, de ezek egyike az "Ismerd meg a tábortársaid" vagy milyen óra, ahol egy órán keresztül beszélgetned kell egy másik táborlakóval. Engem ez leginkább valami idióta társkereső programra emlékeztetett, és valljuk be, Kylie szempontjából tényleg az volt: elvégre egy ilyen alkalommal kavart Lucassal és Derekkel is..
A többi táborlakóval nem igazán volt bajom, legalábbis senki sem idegesített annyira, mint a főszereplő. Holiday, Miranda és Della is szimpatikus volt.

Egy kicsit (oké, nagyon) hasonlított a Hex Hallra, illetve egy kicsit a Percy Jackson sorozatra is.
A végén az a nyomozós szál nem volt valami izgalmas, és nagyjából 10 oldalon belül le is zavarták, de hát gondolom kellett bele valami cselekmény is, nehogy már csak Kylie szerelmi ügyeiről és rinyálásáról szóljon a sztori..
Sajnos csalódtam a történetben, mert lehetett volna sokkal jobb is. Volt néhány szereplő, és néhány rész, ami tetszett, és végül is nem bánom, hogy elolvastam, de Kylie nagyon lehúzza a történetet.
Annyi pozitívumot el tudok mondani róla (az alapötlet mellett), hogy a főszereplő legalább fejlődik egy kicsit, bizonyos szempontból: a történet elején még irtózik a természetfelettiektől (főleg a vámpíroktól), de a végére már nem tekinti őket szörnyetegeknek.

A sorozat egyébként 5 részes.. hát, kíváncsi vagyok, mit tud kihozni ebből a sztoriból ennyi köteten keresztül az írónő. Bár még bőven vannak megválaszolatlan kérdések, de valahogy nem égek a vágytól, hogy folytathassam a sorozatot (azért persze el fogom majd olvasni a következő kötetet is).

Történet: 3/5
Főszereplő: 2/5
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Holiday

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése