2014. november 20., csütörtök

Ally Condie: Matched

Nehéz erről a könyvről értelmes értékelést írnom, mert eléggé vegyes érzéseim vannak vele kapcsolatban. Ez egy olyan disztópia, amivel már régóta szemeztem, de soha nem jutottam el odáig, hogy belekezdjek. Aztán egy szép napon megláttam a könyvtárban, hazahoztam, és így kezdődött a közös történetünk.

Utólag megnéztem néhány értékelést a könyvről, és azt vettem észre, hogy az olvasók két csoportra oszlanak: vannak, akik imádják, és vannak, akik utálják. Mindkét csoportot meg tudom érteni.

Leírás:
A globális felmelegedés után a régi rendszer összeomlott, és a helyén létrejött a Társadalom, ahol nincs éhezés, nincs betegség, nincs bűnözés. És a hivatalnokok döntenek róla, hogy kit szeretsz, hol dolgozol és mikor halsz meg.
Cassia harmonikusan él ebben a steril világban, és meg van győződve róla, hogy ha betartja a szabályokat, hosszú élete, tökéletes munkahelye és társa lesz. Amikor a Párosító Bankett után legjobb barátja jelenik meg a számítógépe képernyőjén, Cassia biztosan tudja, hogy ő az igazi... A képernyő azonban hirtelen elsötétül, és egy másik fiú arca villan fel rajta. Cassia nehéz döntés előtt áll. Merre induljon? Xandert kövesse a jól ismert, kitaposott úton, vagy esetleg Ky után eredjen az ismeretlenbe vezető, sötét ösvényen? Tökéletesség és szenvedély között kell választania.

"Szerelmesnek lenni valaki életébe vajon ugyanaz, mint beleesni magába az emberbe?"


Ami a leginkább tetszik a könyvben, az a Társadalom rendszerének kidolgozása. A Párosítási Rendszer, a tabletták, a hivatalnokok, stb. Persze nem azt mondom, hogy szívesen élnék egy olyan helyen, ahol minden lépésemet figyelik, de nagyon érdekes volt erről olvasni. Még annak is tud valami újat mutatni, aki csak disztópián él.
A Társadalomban nincs éhezés, nincsenek betegségek... cserébe viszont mindent megszabnak, még azt is, hogy mit ehetsz, vagy mit csinálhatsz a szabadidődben.

Reménykedtem, hogy Cassia nem lesz egy második Lauren (a Wings főszereplője), és nem fogja mindkét srácot hülyíteni. Igaz, hogy elcsattan egy csók, de mentségére legyen mondva, hogy legalább bevallja Xandernek, hogy mást szeret, és onnantól kezdve nem hajlandó megcsókolni őt akkor sem, ha a fiú kéri rá.
Annyira nem érzem erősnek a szerelmi háromszöget (amire amúgy az egész történet épülne), Cassia döntése teljesen egyértelmű: Ky a befutó. Egyébként annyira azért nem jött át nekem ez a szerelmi szál. Talán azért, mert Cassia csak akkor kezdett el vonzódni Ky-hoz, amikor megjelent a srác arca a kijelzőn. Pedig előtte is ismerte őt.

Ezen kívül volt néhány olyan megnyilvánulása a főszereplőnknek, ami nem tette őt túl szimpatikussá. De különösebb bajom nem volt vele.

Sajnálom Xandert, mert úgy tűnt, ő tényleg szereti Cassiát. Ő szimpatikus szereplő, de alig tudunk róla valamit. Elég sokszor volt róla szó, és néha fel is bukkan, de nem ismerjük meg igazán. Így egy kicsit semleges marad ő is.

Ky-ról pedig az a véleményem, hooogy... nem tetszik a neve. De komolyan, milyen hülyén néz már ki leírva! Na jó.
Igazából egy kicsit erőltetettnek érzem. Kicsit úgy tűnik, mintha az írónő azt akarná, hogy szimpatizáljunk vele, így aztán ő kapta meg a szerencsétlen sorsú, kedves srác szerepét, akit mindig szivat az élet. Például megtűrt státuszú, pedig ő maga nem is csinált semmi rosszat. Éppen ezért Párja sem lehet. Nagyon kemény munkát kell végeznie minden nap, azt meg ugye már mondanom sem kell, hogy szörnyű múltja van.

Hiányoltam a poénokat. Oké, ez nem egy vidám könyv, de akkor is, semmi vicces jelenet? Sehol egy agyament szereplő? Ettől kicsit olyan szürke lesz az egész... és ha már itt tartunk, a párbeszédek is elég gyengék.

Úgy maga az akció is hiányzott. Valami esemény, történés, akármi... de ezeket csak az utolsó pár oldalon kapjuk meg, addig ne is számítsunk ilyesmire.


Akkor foglaljuk össze: többnyire semleges karakterek, kevés cselekmény, gyönyörű borító, fantasztikus leírás a Társadalomról. Nem tudom, mennyire sorolhatom ezt a pozitívumokhoz, de a trailer valami eszméletlenül jó. Moziba vele! Talán ha filmet készítenének belőle, azt jobban tudnám élvezni, mint a könyvet.

Igen, szóval ezért nehéz értelmes kritikát írni róla. Még én magam sem tudom eldönteni, hogy tetszett-e.

Történet: 3/5
Főszereplő: 3/5
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: egyelőre nincs


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése